Criza continuă

Unda de şoc provocată de anunţarea falimentului băncii americane de investiţii Lehman Brothers, a patra ca mărime din Statele Unite, şi a deciziei de preluare a băncii Merrill Lynch, aflată şi ea în dificultate, de către Bank of America, s-a propagat în întreaga lume, provocând o nouă criză de încredere în rândul investitorilor.
Luni, bursa de la Bucureşti a scăzut cu 3,7% faţă de sfârşitul săptămânii trecute, în ton cu marile pieţe europene, atingând nivelul minim din ultimii trei ani. Comentariul lui Dinu Dragomirescu:
Deşi este privit de unii analişti ca o operaţie salutară de asanare a sistemului financiar american, falimentul băncii Lehman Brothers arată că actuala criză a creditelor ipotecare de risc nu s-a terminat încă.
O demonstrează şi numeroasele cereri de credite adresate Băncii centrale europene de către băncile aflate in dificultate. Băncile centrale din Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi-au unit eforturile pentru a evita un efect de domino în sistemul financiar mondial.
Analiştii se aşteaptă la o nouă încetinire a activităţii economice pe plan internaţional, ceea ce va provoca o reducere a cererii de petrol.
Numai astfel se explică de ce preţul petrolului a scăzut luni până la 94 de dolari barilul, deşi o importantă zonă producătoare de petrol din Statele Unite a fost  grav afectată de uraganul Ike.
Survenind într-un context de încetinire generală a activităţii economice în ţările dezvoltate, noul episod al crizei riscă să afecteze şi economia ţărilor din Europa centrală şi de est  – inclusiv România –  întrucât creşterea economică mai lentă va îngusta pieţele de desfacere şi va accentua concurenţa pentru produsele româneşti pe pieţele internaţionale.
Piaţa imobiliară din România se resimte deja de mai multă vreme din cauza înăspririi condiţiilor de creditare, în contextul crizei datorată lejeritzăţii cu care multă vreme s-au acordat creditele  în Statele Unite.
Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, este de părere că Statele Unite dispun acum de instrumentele de politică monetară şi fiscală pentru a evita o prăbuşire a activităţii economice de tipul celei din 1929-1933.
Pe ambele maluri ale Atlanticului se fac auzite însă şi  voci care pledează pentru intărirea şi mai mult a rolului regulator al statului pe pieţele financiare, în vederea reducerii riscurilor.
Recentele reglementări mai severe din România privind acordarea creditelor se înscriu tocmai pe această linie.

Anunțuri

0 Responses to “Criza continuă”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: