Piaţa muncii se resimte

Piaţa forţei de muncă seamănă întrucâtva cu cea imobiliară: oferta este limitată, iar preţurile sunt mari, constată suplimentul Profesii al Ziarului financiar. De subiect s-a ocupat Dinu Dragomirescu.
Ritmul ridicat de creştere economica înregistrat de România în ultima vreme se traduce printr-o mare cerere de personal a companiilor, în raport cu care piaţa forţei de munca cunoaşte un deficit substanţial.
Ca urmare, numărul şomerilor înregistraţi oficial a scăzut, pe plan naţional, de la 557.000 la sfârşitul anului 2004 la 337.000 la finele lunii iunie, iar rata şomajului s-a redus de la 6,3 % la 3,8 %.
Cel mai mare deficit de forţă de muncă se înregistrează în construcţii, unde cel puţin 30 % din locurile de muncă sunt neocupate, apoi în servicii, turism, comerţ, industria confecţiilor.
Din cauza penuriei de forţă de muncă, criteriile de angajare au suferit modificări: angajatorii sunt acum gata să recruteze persoane indiferent de vârstă şi de experienţă dacă dovedesc potenţial şi motivaţie.
“Nu de candidaţi ducem lipsă, ci de oameni potriviţi pentru posturile disponibile în piaţă’, declara Ziarului financiar  directorul de resurse umane al unei firme farmaceutice.
Una din consecinţele penuriei de forţă de muncă este schimbarea frecventă a locului de muncă la iniţiativa angajaţilor, uneori şi de trei ori pe an.
Dacă actuala criză financiară internaţională se va propaga în economia reală şi va conduce la o scădere a comenzilor pentru unele întreprinderi românesti, însoţită de reduceri de salarii şi de disponibilizări, un asemenea slalom profesional va deveni penalizant pentru angajaţii care îl practică, fiind considerat ca un semn de lipsă de seriozitate, previn specialiştii în resurse umane citaţi de Ziarul financiar.
Este adevărat că, pentru moment, nivelul salariilor din România reprezintă cam 30 % din nivelul altor ţări europene.
Când decalajul menţionat se va mai reduce, România nu va mai fi la fel de interesantă pentru investitori, iar piaţa forţei de muncă se va calma.
Potrivit cifrelor Eurostat, în trimestrul al doilea al acestui an, România s-a situat pe locul al doilea din Uniunea Europeană în ce priveşte majorarea costurilor orare cu forţa de muncă. Acestea au sporit cu 23 %.

Anunțuri

0 Responses to “Piaţa muncii se resimte”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: