Portabilitate pentru leneşi

Lenea e motorul dezvoltării, se spune. Dacă n-ar fi fost ea, rămâneam şi astăzi să batem linii de comandă kilometrice doar ca să putem accesa un document pe care l-am scris ieri. Bill Gates şi Steve Jobbs să trăiască, să le dea cine o ştii sănătate, ca bani au deja cât cuprinde. E interesant să vezi ce a mai generat doamna lene în ultimul timp în materie de progrămele interesante.

Mi se întâmplă des, şi bag mâna în foc că nu sunt singurul, să lucrez pe mai multe computere în aceeaşi zi. Om comod, n-am chef să mă car peste tot cu laptopul după mine, mai ales că dacă pui şi încărcătorul şi alte brizbrizuri ajungi repede la o greutate de 4 kilograme, pe care nu le-aş târâi prin autobuze, troleibuze şi tramvaie. Aşa că lucrez acasă pe laptop, că desktop n-am din motive de spaţiu, ajung la serviciu unde am alt computer şi s-ar putea să ajung şi seara pe la vreun amic să optimizăm cine ştie ce grafică. În general, cam toţi lucrăm pe aceleaşi programe, ne trebuie un pachet de office, un browser, un editor grafic, un instant messenger. Treaba devine dificilă mai ales atunci când acasă te-ai obşnuit cu anumite setări, iar când te duci prin alte părţi dai de altele. Există însă o soluţie destul de simplă la toate problemele – softul portabil. E vorba de anumite programe adaptate special pentru portabilitate. Majoritatea covârşitoare a programelor de calculator au prostul obicei să scrie în fişierele de tip registru –mai pe româneşte să-şi lase icre prin sistemul de operare. De aceea nu merge să copiezi pur şi simplu executabilele şi celalte dosare pe alt computer, pentru că nu or să funcţioneze. La lansare, programul caută proverbialele icre, nu le găseşte, şi dă eroare. Programele portabile rulează însă total independent de computer şi se lansează de exemplu de pe un stick de memorie. Avantajul e că lucrând cu ele, ai totul ca acasă – setările de autocorrect, semnele de carte din browser, pluginurile din editoarele de imagini. Cea mai bună adresă pentru a găsi şi descărca programele – am uitat să vă spun că sunt gratuite? – este portableapps.com. Normal, nu o să găsiţi acolo programe cu licenţă privată, cum ar fi Microsoft Office sau Adobe Photoshop, pentru că firmele respective nu dau în vileag codul sursă, iar ca să adaptezi programele la regimul portabil trebuie să reprogramezi un pic de cod. În schimb daţi de tot felul de delicatese gratis, sau mai bine zis cu licenţă publică – Firefox Portabil, Open Office Portabil, Gimp Portabil, programe antivirus, de scris CD-uri şi DVD-uri şi multe alte chinezării asemenea. Sigur – cu cât mai multe vreţi, cu atât mai mare trebuie să fie stickul de memorie cu care o să faceţi navete între computere. Dacă le vreţi pe toate vă recomand un hard portabil.

Anunțuri

0 Responses to “Portabilitate pentru leneşi”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,558 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: