Criza economică îşi arată efectele

Actuala criză financiară riscă să accentueze consecinţele scumpirii materiilor prime înregistrate în ultimul an si jumătate, reducând rentabilitatea întreprinderilor şi exercitând astfel o presiune crescândă în sensul accelerării restructurărilor industriale, cu ecouri şi în economia românească. Dinu Dragomirescu:
Saltul înregistrat de preţul la materii prime esenţiale precum oţelul (o creştere de 65 % în ultimul an) sau petrolul (de 40 % in acelaşi interval) se traduce pentru numeroase întreprinderi din întreaga lume cu costuri suplimentare de multe milioane de euro pe care nu toate au posibilitatea să le repercuteze asupra clienţilor, mai ales în actualul context de criză financiară.
Una din căile folosite de întreprinderi pentru a contracara efectul creşterii costurilor este adoptarea unor planuri de economii. Este cazul grupului Arcelor-Mittal, lider mondial care este confruntat între altele cu o scumpire masivà a preţului la minereu de fier. Arcelor Mittal deţine mai multe uzine în ţara noastră între care combinatele de la Galaţi şi Hunedoara.
În transportul aerian, alt sector puternic afectat de scumpirea materiilor prime şi energiei, carburantul a ajuns să reprezinte un post de cheltuieli la fel de important ca salariile.
Într-un context deja marcat de încetinirea economica globală, companiile aeriene ştiu că cererea este extrem de sensibilă la preţ : o scumpire cu 1 % la biletelor  provoacă o reducere cu 1,5 % a vânzărilor. Ca urmare companiile caută mai întâi alte soluţii decât majorarea preţului biletelor.
Nu întâmplător asistăm acum la un val de restructurări în acest sector, rămas încă, ce-i drept, foarte fragmentat în comparaţie cu altele.
Compania germana Lufthansa a achiziţionat lunea trecută compania Brussels Airlines, urmaşa companiei Sabena.
Miercuri, Grecia a decis privatizarea companiei naţionale Olympic Airways, ultima din Uniunea europeană care mai era încă 100 % publică.
Alitalia este în continuare ameninţată de faliment daca nu va fi preluată de Air France-KLM.
Lufthansa este considerată bine plasată şi pentru a achiziţiona 43 % din capitalul companiei Austrian Airlines pus în vânzare de statul austriac şi, potrivit presei germane, ar purta discuţii şi pentru cumpărarea companiei SAS, deţinută acum majoritar de statele scandinave.
În sfârşit, British Airways si compania spaniola Iberia au în vedere o fuziune care s-ar putea traduce printr-un schimb reciproc de titluri de valoare.
Afectate atât de scumpirea otelului cât şi de cea a petrolului, dar şi de obţinerea mai dificilă a creditelor pentru cumpărarea unui autoturism, mai multe firme mari din industria automobilului au anunţat reduceri de personal.
Într-un asemenea context, evoluţia pozitivă a uzinelor Dacia  Renault constituie o excepţie care merită să fie subliniată.

Anunțuri

0 Responses to “Criza economică îşi arată efectele”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: