Construcţiile şi sectorul imobiliar, sub presiune

In România, unul din sectoarele cele mai susceptibile de a fi afectate de actuala criză internaţionala este sectorul imobiliar şi în consecinţă şi cel al construcţiilor.
În ultimele luni şi în România volumul tranzacţiilor imobiliare a scăzut sensibil, dar nu se poate vorbi de o prăbusire a pieţei. Cererea depăseste în continuare oferta, totuşi multi clienţi au preferat să amâne cumpărarea unei locuinţe în condiţiile în care preţurile dădeau semne de scădere, mai ales în cazul apartamentelor vechi.
Numărându-se printre domeniile cu un grad ridicat de îndatorare, sectorul imobiliar riscă să sufere mai mult decât altele de pe urma crizei internaţionale, datorită reglementărilor devenite mai restrictive în materie de creditare atât pentru clienţi cât şi pentru dezvoltatori.
Ponderea apartamentelor vândute în stadiul de proiect are tendinţa să scadă, clienţii preferând tot mai mult achiziţionarea de locuinţe finalizate sau măcar „la roşu” pentru a şti mai exact ce cumpără. În consecinţă, dezvoltatorii nu-şi mai pot finanţa construcţiile cu banii clienţilor şi sunt nevoiţi să se adreseze băncilor, care le propun credite mai scumpe. Cei care întâmpină dificultăţi de finanţare sunt nevoiţi să-şi restrângă activitatea sau să vândă terenuri pentru a compensa lipsa de lichidităţi.
Este posibil deci să fie afectată activitatea din construcţii, unul din sectoarele care au contribuit cel mai mult la creşterea cu 8,8 % a produsului intern brut în primul semestru al anului.
De aici încetinirea ar urma să se transmită în sectoare conexe cum ar fi producţia de materiale de construcţii şi amenajările interioare.
Mai ales că dezvoltatorii imobiliari se confruntă şi cu alte probleme cum ar fi scumpirea materiilor prime utilizate în construcţii începând cu oţelul (în principal sub presiunea cererii chineze), dar şi cu cresterea costului forţei de muncă, în contextul migraţiei peste hotare a unui important detaşament de lucrători de pe şantiere.
Sub presiunea acestei realităţi, sectorul construcţiilor a înregistrat în ultima vreme cele mai mari creşteri salariale din economia românească.

Reclame

0 Responses to “Construcţiile şi sectorul imobiliar, sub presiune”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,623 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: