Dureri de compatibilitate

Compatibilitatea dintre diferitele programe de calculator dă bătaie de cap multora. Deşi unele softuri pot deschide şi fişiere care nu au fost create cu ele, uneori îţi vine să-ţi smulgi părul din cap pentru că nu poţi deschide un text sau edita o imagine. Asta este, facem des schimb de fişiere şi problemele astea sunt cu adevărat frustrante.
Am primit de curând un fişier text de la o firmă, care, din motive de costuri nu şi-a mai cumpărat licenţă pentru Microsoft Office şi nici nu avea chef să comită o ilegalitate. ORDA ăia peste ei, ca în avertismentul poliţiei de software. Ei şi-au instalat Open Office, alternativa gratuită de la Sun. Oricum, fişierul era de tip .odt, formatul nativ al Open Office, deşi evident că ar fi putut să-l salveze şi cu extensia .rtf sau chiar .doc! Totalmente neprofesionişti. Am sunat, am dat mail, n-am găsit pe nimeni şi am rămas cu problema pe cap. Dar am rezolvat-o. Pentru că Sun oferă un plugin, o extensie instalabilă în programul Microsoft Office şi care permite MS-Office să deschidă şi fişierele salvate în formatul odt. E descărcabil gratis de pe siteul sun.com şi poate deschide nu doar textele create în Open Office, ci şi prezentările şi fişierele de contabilitate în formatele sale native. Apropo: probleme de compatibilitate nu există doar între programe de la producători diferiţi, ci şi între programele aceleiaşi firme. La editorul grafic Corel diferenţele între versiuni sunt destul de mari, aşa că un fişier creat, să zicem, cu Corel 10, nu poate fi deschis decât cu artificii în Corel 11. Microsoft are o problemă similară cu Office 2003 şi Office 2007. Office 2007 salvează din principiu fişierele într-un format nou, docx. Ele nu se pot deschide cu Office 2003 şi se pare că nici cu Office XP, pe care nu l-am testat. Noroc însă că şi în acest caz există o soluţie. Pe microsoft.com există o aplicaţie de retrocompatibilizare, care ne rezolvă durerea de cap.

Anunțuri

0 Responses to “Dureri de compatibilitate”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: