Laptele praf face victime

Consecinţele scandalului din China, legat de laptele contaminat cu melamină – o substanţă chimică organică folosită la fabricarea materialului plastic – nu se limitează la domeniul sanitar (moartea a patru bebeluşi şi punerea în pericol a sănătăţii altor zeci de mii). Autorităţile de la Beijing şi-au înmulţit iniţiativele pentru a reduce reticenţa marilor parteneri comerciali faţă de produsele “made in China”.
Urme de melamină au fost identificate până acum oficial în peste o sută de produse fabricate de 37 de întreprinderi chineze.
După ce a decis readucerea în ţară a laptelui praf exportat recent, China ar avea acum în vedere o suspendare totală a exportului de produse lactate, aflăm din Les Echos.
Oricum, peste 20 de ţări şi-au inchis deja frontierele pentru toate produsele chineze la fabricarea cărora s-a folosit lapte lichid sau praf.
Mai multe mari grupuri străine din industria alimentară cum ar fi Unilever sau Nestlé şi-au retras de pe rafturile magazinelor produsele fabricate in China, chiar când autorităţile sanitare au confirmat că ele nu prezintă nici un pericol.
Argumentul invocat este unul de marketing: recâştigarea încrederii consumatorilor.
Beijingul se teme că reputaţia de periculozitate s-ar putea extinde acum la toate produsele fabricate în China. Şi aceasta într-o perioadă critică, în care exportul, adică principalul motor al cresterii economice chineze, este deja afectat de scăderea cererii occidentale sub impactul crizei financiare.
Industria chineză a laptelui praf nu este la primul scandal legat de utilizarea unor produse toxice.
Pe fondul unei penurii de lapte şi în goana după câstig, unele întreprinderi ajunseseră să producă « lactate » fără să mai utilizeze deloc lapte…
Dar până acum această situaţie a fost muşamalizată, scrie un ziar din Canton reprodus de Courrier International.
Conţinutul ridicat în melamină al laptelui praf incriminat sugerează că practicile dubioase nu erau numai opera întreprinderilor de produse lactate, ci deveniseră curente pe toată filiera – sub ochii îngăduitori ai autorităţilor naţionale şi locale. Şi cu concursul presei chineze, îndemnată să privească în altă parte.

Anunțuri

0 Responses to “Laptele praf face victime”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: