Criza financiară – eşec la Luxembourg

Restabilirea încrederii depunătorilor in sistemul bancar rămâne o prioritate pentru tarile europene. Fiecare zi aduce noi declaraţii si măsuri prin care ţările europene se angajează să evite cataclismul pe care l-ar reprezenta o criza generalizata. Aşa s-a întâmplat si la reuniunea de marţi de la Luxemburg a miniştrilor economiei si finanţelor din ţările membre ale UE.
Criza financiară la care asistăm, cea mai gravă din ultimii 80 de ani, este revelatoare în privinţa limitelor actuale ale Uniunii Europene. Cele 27 de ţări membre, dintre care mai mult de jumătate au în comun moneda euro, nu au reuşit marţi să cadă de acord la Luxemburg asupra unui mecanism de salvare supranaţional. La reuniunea din Marele Ducat a prevalat din nou principiul «fiecare pentru el». Fără să fie deloc cert că fiecare stat european are mijloacele să facă faţă singur unei crize majore.
O serie de progrese s-au obţinut totusi, unul fiind acordul pentru ridicarea de la 20.000 la 50.000 de euro a nivelului minim de garantare de către stat a depunerilor particularilor în cazul în care banca lor ar da faliment.
Acest început de armonizare reduce riscul unui transfer masiv de fonduri spre ţările care oferă garanţii mai ridicate, de exemplu din Danemarca sau Austria spre Germania, care a decis duminică să garanteze toate sumele economisite de particulari.
Angajamentul guvernului de la Berlin reprezintă o sumă de 558 de miliarde de euro, aproape o cincime din produsul intern brut.
Salutată este însă si lovitura dată în aceste zile si nopti dramatice credintei oarbe a unora în mitul ideologic al atotputerniciei pieţei şi al necesităţii absenţei oricărei reglementări.
Unii comentatori occidentali fac chiar o comparaţie între actuala criză financiarà si prăbuşirea în 1989 a Zidului de la Berlin, care consfinţea falimentul unei alte ideologii.

Anunțuri

0 Responses to “Criza financiară – eşec la Luxembourg”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: