Părinţi, copii, calculatoare (1)

Tot mai multe familii au computere în România, tot mai multe computere sunt legate la internet. Mulţi părinţi îşi lasă copiii să se plimbe nestingheriţi prin lumea virtuală, pe siteuri pornografice sau violente şi le permit să descarce ilegal muzică şi filme din internet. E o problemă, pentru că astfel ei îşi expun copiii unor riscuri necontrolate. Sigur, părinţii sunt în general mai puţin evoluaţi decât copiii lor la capitolul IT sau nu au timp să le controleze accesul la internet. Iată ce pot face totuşi părinţii responsabili:
Acum, lăsând până una alta la o parte problema internetului, simplul fapt că un copil petrece prea mult timp în faţa unui calculator nu e OK, pentru că-l privează de socializare. Nu mă bag prea mult în treaba sociologilor, pot să vă spun însă că dacă nu vreţi să vă lăsaţi copilul la calculator tot timpul există soluţii simple şi eficiente. Primul pas ar fi să vă parolaţi accesul. Windows permite crearea de conturi de utilizator, astfel încât la deschidere computerul va cere o parolă. Normal, dacă o scrieţi pe o hârtie şi uitaţi hârtia lângă calculator n-aţi făcut nimic. Aşa că alegeţi-vă o parolă simplă, compusă din litere şi cifre. O idee bună e să folosiţi PINul de la card, pentru că pe acela e greu de crezut că o să-l uitaţi. Bun. Ne-am asigurat acum că un copil nu are acces la computer decât în prezenţa părinţilor. Dar nici un părinte nu are chef să stea permanent să vadă ce face copilul lui pe computer, mai ales că vine probabil după o zi grea de muncă. Pentru a controla ce face copilul, acestuia i se poate crea un cont propriu cu posibilităţi limitate. În Windows un asemenea cont se cheamă cont de vizitator sau în engleză guest. Intrând pe acest cont, copilul nu va putea face decât ce vor părinţii să-l lase. De exemplu i se poate da acces doar la unele aplicaţii. Mulţi copii primesc însă teme pentru acasă şi e bine să poată căuta informaţii utile în internet. De problema controlului parental în internet o să vorbim însă mâine. Apropo: chiar dacă nu ştiţi să faceţi conturi în Windows nu cred să nu aveţi un prieten care se pricepe şi pe care să-l puteţi ruga să vă ajute.

Reclame

0 Responses to “Părinţi, copii, calculatoare (1)”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,625 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: