Euro detronează dolarul – acum şi la falsuri

Deşi au fost prezentate la lansarea lor ca fiind practic imposibil de falsificat, datorită existenţei mai multor zeci de elemente de securitate, bancnotele euro au detronat dolarul american din poziţia de lider în topul mondial al contrafacerilor de bani, spune Dinu Dragomirescu. În primul semestru al acestui an, în lume au fost confiscate de două ori mai multe bancnote de euro contrafăcute decât în întreg anul 2002, şi anume 312.000. Peste două treimi dintre aceste falsuri au fost realizate în sudul Italiei, Bulgaria şi Marea Britanie. Falsificarea banilor este un delict vechi de când lumea. În secolul al 15-lea, în Europa occidentală cei care erau prinşi că puneau în circulaţie bancnote false erau condamnaţi la moarte prin spânzurare, iar autorii falsificărilor erau aruncaţi în apă clocotită, după ce li se turna pe gât plumb topit. Azi ei riscă o condamnare de “numai” 30 de ani de închisoare, o pedeapsă severă, care nu îi descurajează totuşi să încerce. Cele mai copiate în prezent sunt bancnotele de 20 si de 50 de euro, larg utilizate şi deci mai uşor de plasat. Calitatea falsurilor s-a ameliorat sensibil în ultimii ani graţie dezvoltării microinformaticii, care a favorizat şi înmulţirea atelierelor de contrafacere, paralel cu reducerea dimensiunilor acestora. Anul trecut, numai în Franţa poliţia a descoperit peste 40 de asemenea miniateliere. Inventarierea de către poliţie a peste 900 de tipuri de bancnote euro contrafăcute se explică tocmai prin diversitatea falsificatorilor, dintre care unii, puţini la număr, sunt consideraţi adevăraţi maeştri ai fotogravurii.
Deşi bancnotele euro falsificate au o pondere foarte redusă în cele 11,5 miliarde de bancnote aflate în circulaţie în prezent, Banca Centrală Europeană (BCE) pregăteşte, în mare secret, un nou tip de bancnote. Prezentate ca fiind şi mai greu de falsificat, acestea ar urma să fie puse în circulaţie în 2011. Probabil că falsificatorii nu vor mai repeta atunci greşeala comisă la lansarea monedei unice europene în 2002, când, fiind prost informaţi, au încercat să plaseze pe piaţă bancnote de 1000 de euro, deşi cea mai mare bancnotă emisă de BCE era de 500 de euro.

Anunțuri

0 Responses to “Euro detronează dolarul – acum şi la falsuri”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: