Mess mail

Deci programele de instant messenger sunt super-tari şi pot foarte multe. Atunci la ce ne mai trebuie programele de mail, dacă astea de mesagerie sunt aşa de bune?
Diferenţele între aplicaţiile de mail şi cele de messenger sunt atât de mari, încât am trecut ieri poate prea repede peste ea, presupunând că toată lumea îşi dă seama de ele. Cum se mai spune nu am mai văzut pădurea de atâţia copaci. Prima diferenţă majoră ar fi că odată ce toată lumea a ieşit din programul de mesagerie, mesajele schimbate se pierd iar desenele şi documentele supuse aprobării şi modificării colective au dispărut. Dar asta se mai poate rezolva pentru că multe programe de messenger permit arhivarea discuţiilor pe computer – sigur, arhivarea ocupă spaţiu destul de mult şi în scurt timp poţi să-ţi epuizezi spaţiul de pe harddisk, dar asta e o altă chestiune. A doua diferenţă – cea esenţială, dacă ar fi după mine – e că prin instant messenger nu poţi vorbi în timp real decât cu oamenii care sunt la acel moment conectaţi la acel program şi pe care îi cunoşti, sau mai bine zis, pe care îi ai în listă. Cu condiţia să nu se ascundă, evident. Asta pentru că de fapt se deschide o legătură directă între calculatoarele care comunică astfel. La email lucrurile stau altfel. Mesajul trimis de X lui Y ajunge pe un server, de fapt un alt computer imens. Programul de mail de pe calculatorul lui Y se conectează la cutia sa poştală virtuală de pe acel server şi copiază sau mută mesajul pe harddiskul propriu şi personal. Scrisoarea electronică rămâne pe server până când destinatarul o citeşte şi chiar şi după aceea, dacă opţiunea de păstra o copie pe server a fost bifată. Diferenţa constă aşadar nu neapărat în ce poţi face cu ele, ci în protocolurile folosite de cele două tipuri de aplicaţii. Sper că acum am lămurit problema pe înţelesul tuturor.

Reclame

4 Responses to “Mess mail”


 1. 1 Béranger octombrie 16, 2008 la 15:20

  Inexact. Si pentru un client de mail care foloseste POP3 exista optiunea de a nu sterge mail-ul de pe server – server care poate fi de asemenea la mama dracului, de pilda in cazul Gmail, care permite folosirea POP3 gratuita. Iar in cazul folosirii IMAP de catre clientul de mail (daca si serverul serveste IMAP), atunci mail-ul ramane garantat pe server!

  Diferenta reala intre messenging si e-mail este ca prima varianta favorizeaza gregaritatea si lungeste comunicarea peste masura. De asemenea, creeaza intreruperi care dauneaza enorm eficientei – citirea unui mail se mai amana, raspunsul la un BUZZ… nu prea.

 2. 2 romaniaimpreuna octombrie 16, 2008 la 16:53

  Păi eu nici n-am zis altfel. Normal că poţi să instruieşti orice server de pop3 să ţină o copie a unui mesaj de mail. Că o faci printr-o interfaţă de tip browser sau dintr-un client de mail nu contează. Cât despre faptul că messul lungeşte comunicarea: ia încearcă să coordonezi o plecare la mare într-o gaşcă de 10 oameni doar prin email, fără mess. Îţi ies trei tone de peri albi (dar care dau bine pe plajă, nimic de zis, lol).

 3. 3 GURAU MARIA, BUZAU octombrie 21, 2008 la 11:46

  Am 52 de ani, sunt pensionata pe caz de boala, avind o pensie de 400 RON si as dori sa aflu daca beneficiez si eu de grupele care speram sa se dea. Pentru cei bolnavi, cum sunt multe dintre noi femeile – cancer la sin sau col uterin – nimeni nu face nimic, s-au infiintat tot felul de fundatii,dar nimeni nu se intereseaza, macar pina cind ne va veni sfarsitul sa simtim si noi ca traim. Datorita alimentelor, neajunsurilor, diferenta f.mare intre salarii, cum pot eu sa mai traiesc locuind la bloc, facturi la lumina, intretinere, cu un copil la facultate, ce mai mincam,acesta este pretul vietii, boala care este cauzata 80 la suta datorita statului. Si as dori sa va pun o intrebare: pot sa dau statul in judecata? Va multumesc ca imi dati ocazia de a ma exprima…

 4. 4 romaniaimpreuna octombrie 21, 2008 la 12:04

  Pentru că trăim încă într-o ţară liberă, accesul în justiţie vă este garantat. Aşa că puteţi da în judecată statul. Dar nu la modul abstract. Trebuie să chemaţi în judecată o instituţie a statului.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

 • 89,625 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: