Gata cu risipa

Guvernul a dispus sistarea cheltuielilor pentru achiziţionarea de produse promoţionale personalizate cum ar fi şampanie, ceasuri, stilouri si agende de către instituţiile publice, în special în perioada sărbătorilor. O măsură necesară, dar nu şi suficientă.
Măsura anunţată de guvern este menită să demonstreze că acesta se preocupă de ameliorarea gestionării banilor publici în această perioadă în care economia mondială este bântuită de spectrul unei crize financiare.
Ea intervine după criticile virulente formulate la adresa numărului mare de agenţii, autorităţi, companii naţionale şi regii aflate în subordinea guvernului sau a unor ministere. Un păienjeniş cu şanse foarte reduse de a fi rupt, după cum nota zilele trecute Ziarul Financiar, deşi însuşi ministrul muncii, doamna Mariana Câmpeanu, estimează că „anumite agenţii ar trebui comasate, pentru a se lucra cât mai eficient”. Sondajele relevă de altfel lipsa de vizibilitate si de utilitate a multora dintre aceste agenţii.
Există o risipă a banului public, după cum există si nu puţine organizaţii în sectorul privat care pot fi mai bine gestionate, consideră la rândul lui profesorul Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe. Dar eliminarea risipei nu se poate decreta, continuă el.
Ea implică o reformă a administraţiei publice, centrale si locale, ceea ce necesită timp.
Un salariu care trece cu uşurinţă de zece mii de euro pe lună într-o instituţie de stat reprezintă un salariu mare oriunde în lume. Intr-o ţară ca România, unde salariul mediu este de sub 500 de euro, un asemenea salariu poate fi considerat de-a dreptul indecent, mai ales că modul în care este stabilit este foarte adesea arbitrar, fără nici o legătură cu performanţa. Trebuie restructurat tot sistemul de evaluare din sectorul public, susţin în acest context experţii care s-au exprimat în presă în ultimele zile.
Măsura pe care o invocă premierul în discuţiile cu sindicatele ar trebui să fie aplicată şi în ce priveşte „casta închisă a decidenţilor din agenţiile guvernamentale”, o cita Ziarul Financiar pe Roxana Teşiu, directoarea pentru resurse umane a filialei din România a unei importante companii indiene.

Reclame

0 Responses to “Gata cu risipa”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s




Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,623 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: