Criza loveşte sectorul de IT: DISPAR ADRESELE DIN INTERNET!!!!

Ştire în week-end – cică se termină adresele de internet. Aşa zic unii, cel puţin. Cum adică, dacă vrem să ne luăm un domeniu pe internet, să zicem foaieverde.ro, trebuie să ne grăbim? Că doar combinaţii de litere poţi să faci câte vrei, nu-i aşa?
Combinaţii de litere da, problema e că de cifre nu prea. Ceea ce puţină lume din afara domeniului de IT ştie, este că în spatele fiecărei adrese de internet exprimată în litere se află de fapt o adresă exprimată în cifre zecimale. Indiferent că adresa este http://www.abc.com sau http://www.anamergelapiatapentrucanumaiaremere.ro, în spatele ei se află de fapt 4 grupe a câte trei cifre. Pe înţelesul tuturor: în momentul în care tastaţi un nume în Internet Explorer sau ce browser doriţi, solicitaţi de fapt unui computer să vă dea acces la acea pagină. Asta se întâmplă prin intermediul unui server de nume, prescurtat DNS, care traduce solicitarea dvs. în acel grup de 4 cifre şi identifică pe baza lui pagina pe care o căutaţi. Este nevoie de acest ocoliş pentru că altfel ar trebui să reţineţi sute de adrese numerice. La început, nimeni nu credea că internetul va avea un asemenea succes şi atunci s-a optat pentru o codificare a adreselor în acest sistem de 4 grupe a 3 cifre, care permite un număr de doar puţin peste 4 miliarde adrese şi este cunoscut sub denumirea de protocol Internet versiunea 4, sau Ipv4. Aceste adrese se epuizează destul de repede, probabil că prin 2010, la viteza curentă de alocare. Poate că ştirea sună alarmant, dar deja în multe locuri există un înlocuitor, anume protocolul Internet versiunea şase. Adresele din spatele acestui protocol sunt mai complexe şi sunt exprimate în cod hexazecimal – altfel spus cuprind cifrele 0 – 9 şi literele de la a la f. Pe scurt, noul protocol care va fi preluat din mers asigură un număr de adrese de 2 la puterea 128, faţă de protocolul patru, care permite doar 2 la puterea 28. Aşa că dormiţi liniştiţi – ITiştii veghează. Şi o fac ceva mai competent decât FNIul.

Reclame

0 Responses to “Criza loveşte sectorul de IT: DISPAR ADRESELE DIN INTERNET!!!!”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,623 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: