Spania în recesiune

Spania este una dintre ţările spre care au plecat să lucreze un mare număr de români. Numai că acum economia tării este pe cale să intre în recesiune, ceea ce a provocat deja o creştere masivă a şomajului, cu consecinţe directe asupra muncitorilor români.
Economia spaniolă a înregistrat în trimestrul al treilea prima contracţie din 1993 încoace si, potrivit Comisiei europene, ea ar putea cunoaşte cea mai gravă recesiune din ultimii 40 de ani. După un deceniu de creştere frenetică, piaţa imobiliară spaniolă a suferit un colaps anul trecut datorită acumulării unui excedent de ofertă de locuinţe la care s-a adăugat acum si efectul majorării dobânzilor.
Ca urmare, sectorul construcţiilor a intrat in criză, o bună parte a personalului său începând să îngroaşe rândurile şomerilor.
Rata şomajului a atins in Spania 11,3 %, fiind cea mai ridicată din Uniunea europeană, şi ar putea creşte la 15 % anul viitor.
Pe piaţa spaniola a forţei de munca nu se mai poate vorbi de sectoare deficitare, astfel încât nu mai este nevoie nici de muncitori străini, între care românii constituie unul din contingentele cele mai importante.
In prezent in Spania sunt înregistraţi oficial peste 700 000 de români, dintre care circa 130 000 trăiesc in Valencia.
Un număr în creştere dintre ei sunt acum afectaţi de şomaj, după ce si-au cumpărat case şi au contractat datorii la bănci. Deşi rata şomajului în rândurile românilor care trăiesc in Spania continuă să sporească, atingând circa 8 %, cea mai mare parte a celor care si-au pierdut locul de munca nu par să se grăbească să se întoarcă în ţară, preferând să trăiască din ajutorul de şomaj.
Potrivit ministrului Muncii Mariana Câmpeanu, în România există încă circa 50 000 de locuri de muncă neocupate, unul din sectoarele cele mai deficitare fiind tocmai cel al construcţiilor. Desi şomajul nu ar urma sa crească semnificativ, susţinea ministrul într-un interviu acordat recent Ziarului financiar, ar trebui demarată o discuţie pe tema flexibilizării condiţiilor de pe piaţa forţei de muncă. „Condiţiile actuale din legislaţia muncii sunt foarte restrictive (…) Or în recesiune, orice loc de muncă şi pe orice durată este binevenit”.

Reclame

2 Responses to “Spania în recesiune”


 1. 1 ADRIAN noiembrie 15, 2008 la 00:55

  ESTE ADEVARAT.CRIZA SE ADINCESTE DIN CE IN CE MAI MULT.MULTI ROMANI AU AVUT FIRME DE COSNTRUCTII SI REFORME ,DAR AU INCEPUT SA LE INCHIDA.MULTI AU INTORS PRIVIREA SPRE FRANTA DE MOMENT ACOLO NU S-A INTRAT IN RECESIUNE
  UN SALUT SI SA AUZIM CIT MAI REPEDE DE CRESTERE ECONOMICA
  DIN SPANIA
  ADRIAN

 2. 2 romaniaimpreuna noiembrie 15, 2008 la 17:28

  Vă dorim baftă şi „criză uşoară”!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

 • 89,625 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: