Salarii şi sănătate

Printre categoriile profesionale nemulţumite de actualul nivel de salarizare figurează, pe drept cuvânt, şi personalul medico-sanitar. Premierul ţării justifica recent salariile extravagante plătite din bani publici responsabililor diverselor agenţii guvernamentale prin necesitatea de a stimula aceste cadre să nu plece în sectorul privat. El nu a spus că aceştia ar putea pleca şi în străinătate.
Ne-am reamintit de acest episod cu ocazia discuiilor despre recentul val de revendicări salariale, între care cele ale medicilor.
Profesia de medic se deosebeşte de multe altele prin aceea că necesită studii îndelungate şi susţinerea de-a lungul carierei profesionale a numeroase examene. Creată mai târziu decât in alte ţări, şcoala medicală româneasca a ajuns rapid să se bucure de prestigiu.
Faptul că numai în primele opt luni ale anului au plecat din ţară pentru a lucra în străinătate peste 1100 de medici nu se explică însă atât prin prestigiul învăţământului medical românesc, cât prin salariile mici din spitalele publice. Nivelul scăzut al salariilor îi împinge pe mulţi medici să plece să profeseze în străinătate, unde li se oferă un salariu incomparabil mai mare.
Iar în final, medicii români care vor să revină în ţară preferă să se angajeze într-o clinică privată, care le oferă un salariu mult mai mare decât un spital public.
Slaba salarizare a medicilor şi erodarea prestigiului lor social au ca efect nu numai un deficit crescând de personal în sistemul public, ci şi o scădere a interesului tinerilor pentru studiul medicinii. Ca urmare, dacă în trecut medicina era una din facultăţile cele mai căutate de tineri, acum concurenta a scăzut uneori sub un candidat pe un loc la examenul de admitere. Ce consecinţe va avea acest dezinteres în viitor pentru calitatea actului medical nu este greu de prevăzut.
Tendinţa descrisă nu constituie o fatalitate, ea poate fi inversată, dacă guvernanţii pe care îi vom alege înţeleg urgenţa unor acţiuni prioritare în acest sens.

Reclame

1 Response to “Salarii şi sănătate”


 1. 1 InfertilitateaEsteOBoala noiembrie 25, 2008 la 17:01

  Buna ziua. Va scriu in numele a foarte numeroase tinere cupluri din Romania pe o tema conexa subiectului din titlu.

  Dorim sa va semnalam un subiect, o posibila tema de emisiune: infertilitatea. Foarte pe scurt: persoanelor care se confrunta cu dificultati in a obtine o sarcina pe cale naturala nu li se ofera sprijin din partea statului roman pentru investigatii si tratament, desi acestia sunt cetateni platitori de taxe si impozite, iar infertillitatea este o boala recunoscuta de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

  Daca subiectul va intereseaza, putem colabora, va putem furniza toate detaliile documentare, plus persoane care sa va vorbeasca – in direct sau inregistrat – despre suferintele impuse de lupta cu infertilitatea in romania.

  Mai multe detalii pe blogul nostru, unde ne puteti si contacta: http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/

  Asteptam un raspuns din partea dvs.

  Cu cele mai bune ganduri,
  Raluca


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

 • 89,625 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: