China se reinventează

China a anunţat de curând un plan de relansare a economiei de 460 miliarde de euro, chiar dacă ritmul de creştere de 9 % pe an înregistrat de economia chineză în trimestrul al treilea al anului în curs poate stârni invidia multor ţări ale lumii – foarte ridicat in sine, acest ritm este totuşi pentru China cel mai scăzut din ultimii cinci ani.
Favorizate de existenţa unei forţe de muncă extrem de ieftine, exporturile reprezentau de mulţi ani principalul motor al creşterii economiei chineze.
Or, sub impactul actualei crize financiare mondiale, acest motor funcţiona de câteva luni cu o turaţie mai redusă.
O încetinire excesivă a creşterii economice indusă de scăderea exporturilor spre principalii clienţi, Statele Unite si Europa, risca să creeze tensiuni sociale şi politice într-o ţară nevoită sa creeze în fiecare an milioane de locuri de muncă, fie şi numai din motive demografice.
Banca centrală de la Beijing a reacţionat reducând încă de luna trecută atât rata dobânzii de referinţă, cât şi rezervele minime pe care băncile chineze trebuie să le blocheze in mod obligatoriu.
Inflaţia fiind stăvilită, autorităţile au făcut din creşterea economică prioritatea numărul unu.
Pentru a compensa scăderea exporturilor, guvernul de la Beijing a anunţat ieri alocarea a 460 de miliarde de euro în următorii doi ani în scopul stimulării consumului intern. Este vorba de fonduri publice destinate dezvoltării infrastructurii de transporturi şi energetice, construcţiilor, dar şi protecţiei sociale. Întreprinderile vor avea de plătit mai puţine taxe, iar creditele vor fi acordate cu mai multă uşurinţă pentru a favoriza investiţiile şi consumul. Măsurile anunţate au între altele rolul de a relansa piaţa imobiliara, favorizând astfel atât activitatea în construcţii cât şi accesul la o locuinţă decentă.
Ele ar urma să faciliteze si tranziţia spre preţuri mai apropiate de realitate la energie.
Preţul energiei este în prezent masiv subvenţionat de către stat.

Anunțuri

0 Responses to “China se reinventează”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: