Scad preţurile la metale

Una din consecinţele actualei crize financiare este scăderea masiva a preţului la metalele de bază, precum cuprul, aluminiul, nichelul, zincul si altele.
Deosebit de sensibil la fluctuaţiile conjuncturii, cuprul a înregistrat în ultima lună cea mai importantă scădere de curs din istoria mai mult decât centenară a Bursei de metale din Londra.
Aceasta deoarece criza financiară a lovit din plin două din debuşeele sale cheie si anume construcţiile şi industria auto. Si aceasta inclusiv in China, care a înregistrat în trimestrul al treilea din 2008 cel mai lent ritm anual de creştere din ultimii cinci ani, şi anume 9 la sută, un ritm care rămâne totuşi foarte onorabil.
Din ce în ce în ce mai informatizate, atât clădirile cât şi automobilele conţin tot mai mult cupru, mai ales sub formă de cabluri.
Impactul crizei financiare asupra celor două sectoare menţionate se află şi la originea scăderii preţului aluminiului la nivelul din urmă cu trei ani.
Dacă preţul nichelului s-a redus cu circa 60 la suta de la începutul anului, acest lucru se explică în bună măsură tot prin criza financiară care a scumpit creditele, ceea ce a redus disponibilităţile băneşti ale populaţiei pentru consum şi a frânat investiţiile.
Să nu uităm că numeroase obiecte de uz gospodăresc sunt fabricate din oţel inoxidabil, care este larg utilizat şi în construcţii.
In plus, scăderea cererii de nichel a intervenit exact într-o perioadă în care noi capacităţi de producţie importante au intrat sau se pregătesc să intre în funcţiune în lume, contribuind la accentuarea dezechilibrului dintre cerere si ofertă.
O scădere cu aproape doua treimi a înregistrat si cursul zincului, al cărui principal debuşeu îl reprezintă producţia de tablă galvanizată, utilizată în primul rând în industria automobilului, aflată acum în criză.
Singurul metal de bază care ar putea profita de pe urma crizei financiare s-ar părea că va fi cositorul.
Din cauza reducerii puterii lor de cumpărare ca urmare a înăspririi condiţiilor de creditare, mulţi consumatori din categoriile mai puţin avute ale populaţiei se vor orienta către consumul de conserve în dauna celui de alimente proaspete. Or conservele, se ştie, se vând adeseori în cutii de tablă cositorită.

Anunțuri

0 Responses to “Scad preţurile la metale”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,558 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: