Chirii da, vânzări nu

Dacă volumul vânzărilor de locuinţe a scăzut considerabil în ultimele luni, numărul închirierilor a crescut cu circa 15 la sută faţă de toamna anului trecut.
Criza financiară internaţională are printre efectele sale îngreunarea accesului atât al dezvoltatorilor cât şi al clienţilor la împrumuturi bancare datorită majorării dobânzilor si înăspririi condiţiilor de creditare impuse de Banca Naţională.
Oricum, după scumpirea masivă a preţului locuinţelor din ultimii ani, de două ori şi, pe anumite segmente ale pieţei, chiar patru ori mai mult peste venitul mediu, era inevitabil ca „balonul speculativ” imobiliar să se spargă şi să asistăm la o corecţie a preturilor, mai ales că între timp a crescut şi oferta prin darea în folosinţă a mai multor locuinţe noi.
Deoarece mulţi dintre vânzătorii apartamentelor ţin la preţ, în vreme ce numeroşi cumpărători mai speră intr-o ieftinire, s-a ajuns la o scădere importantă a volumului vânzărilor însoţită de o creştere a timpului necesar vânzării.
Pentru a nu pierde bani, o parte din proprietari s-au reorientat cel puţin pentru o perioadă către formula închirierii. Este o noutate pentru ţara noastră. In ciuda existentei unei relativ bogate literaturi pe tema chiriaşilor, mai mult sau mai puţin grăbiţi sau oneşti, formula locuirii cu chirie nu era la noi foarte populară, marea majoritate a cetăţenilor fiind proprietari ai casei în care locuiesc.
In condiţiile noului raport dintre cererea şi oferta de locuinţe de închiriat, chiriaşii au devenit mai exigenţi si mult mai atenţi la condiţiile care li se propun, iar proprietarii au devenit si ei mai flexibili şi mult mai dispuşi să mai aducă îmbunătăţiri proprietăţilor pe care le oferă spre închiriere.
Mulţi proprietari acceptă acum să specifice chiar că nu vor mări nivelul chiriei pe durata contractului, ceea ce este destul de neobişnuit în contextul actualei rate mai ridicate a inflaţiei.

Reclame

0 Responses to “Chirii da, vânzări nu”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,623 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: