România, europeană la deşeuri

Locuitorii oraşelor din România au atins media europeană a cantităţii de deşeuri „produse” anual, şi anume 340 de kilograme pe locuitor. În privinţa tratamentului rezervat unora din aceste deşeuri, România înregistrează însă o importantă rămânere în urmă faţă de majoritatea celorlalte state membre ale UE.
Iată una din concluziile unui seminar desfăşurat săptămâna trecută la Târgu Mureş.
Creşterea cantităţii de deşeuri menajere la aproape 1 kilogram pe locuitor şi an îndeamnă la o reflecţie mai aprofundată asupra mijloacelor de a frâna această progresie nu numai din raţiuni de protecţia mediului, ci şi economice, pentru diminuarea costului eliminării deşeurilor.
Una din căile de urmat este, în această optică, reciclarea.
Ea are ca punct de plecare colectarea selectivă a deşeurilor, practicată actualmente în mai multe zeci de localităţi din ţară şi necesitând implicarea activă a cetăţenilor.
Evident că trierea din start a deşeurilor trebuie să fie urmată de valorificarea materială sau energetică a acestora.
Când preţurile de referinţă ale materialelor recuperate sunt ridicate, circuitul colectare-valorificare se închide fără probleme.
Problemele încep atunci când preţul materialelor recuperabile coboară foarte mult, aşa cum este cazul în momentul de faţă cu fierul vechi al cărui preţ s-a prăbuşit de la 2 lei la 15 bani kilogramul, din cauza reducerii cererii din partea oţelăriilor lovite de criză.
Schimbarea naturii deşeurilor într-o societate în care electronica a devenit omniprezentă, cum este acum si cea românească, ridică şi ea probleme, în absenţa unor instalaţii de prelucrare fie şi numai a minusculelor baterii de ceas sau a bateriilor pentru calculatoare.
Acestea au în componenţa lor substanţe toxice ce pot contamina mediul şi periclita în final sănătatea oamenilor dacă sunt aruncate la întâmplare în natură, aşa cum se întâmplă prea adesea în momentul de faţă.
Iar faptul că şi alte ţări europene sunt departe de a atinge în 2012 obiectivul de colectare a 25 la sută din bateriile şi acumulatoarele puse pe piaţă, aşa cum prevede o directivă europeană, nu poate reprezenta o consolare.

Anunțuri

0 Responses to “România, europeană la deşeuri”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: