Securitatea datelor

Securitatea datelor este una din probleme serioase care preocupă multă lume. Despre cum putem să ne asigurăm că datele noastre sunt în siguranţă, două postări, azi şi mâine – în ideea că ne interesează pe de-o parte siguranţa datelor de pe propriul computer cât şi a celor pe care le trimitem prin internet. Să începem cu ce avem noi pe calculator. Una din metodele prin care ne putem proteja fişierele sensibile e să le parolăm. La unele merge, la altele nu. Putem stabili de exemplu parole la documente word sau excel sau la arhive. Dar aceste parole sunt foarte uşor de spart cu programe care sunt gratuite sau costă doar câţiva euro. Ce putem face în plus, este să ne creăm un seif virtual. Acolo fişierele sunt criptate, nu doar parolate. Ce înseamnă asta? E simplu. Închipuiţi-vă o carte. Acum închipuiţi-vă că cineva amestecă toate literele din acea carte. Ar fi imposibil de citit – în afara situaţiei în care cineva ştie după ce formulă au fost încurcate literele şi ştie şi cheia cu care se pot rearanja în forma corectă. Exact asta face un program de încriptare. Creează un seif în care puneţi toate fişierele sensibile sau confidenţiale, iar seiful le criptează. Ca să le decriptaţi trebuie să ştiţi parola pe care v-aţi stabilit-o. Un asemenea program gratuit este cryptainer.
O altă problemă este că oamenii cred în general că dacă şterg un fişier de pe calculator el dispare. Nu. Chiar dacă îl ştergeţi din coşul de gunoi al windows, el nu dispare fizic, ci este doar mutat altundeva pe harddisk, într-o zonă neutilizată. El dispare fizic abia atunci când sistemul scrie alte date peste el. De aceea ar fi bine ca aceste fişiere să fi şterse cu programe care le distrug fizic prin metoda suprascrierii repetate. Există programe gratuite care fac acest lucru cu duiumul pe internet, aşa că daţi o căutare pe google.
Dacă aveţi probleme de memorie şi vreţi să vă notaţi parolele de la diversele conturi nu faceţi asta într-un fişier normal. Folosiţi un manager de parole, cum ar fi Keepass, pe care îl găsiţi şi în variantă portabilă pe siteul portableapps.com.

Reclame

1 Response to “Securitatea datelor”


  1. 1 Adrian noiembrie 19, 2009 la 09:54

    Salut !

    Multumesc pentru articol.Mi-a fost de un real folos.Totusi cum parolez un fisier Excel? Sa am un minim de protectie pentru cei care nu stiu sa sparga parole in Excel.

    Multumesc !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,623 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: