Multiplele beneficii ale economiei de energie

Situaţia de urgentă în sistemul energetic creată in urma sistării, miercuri, a livrărilor de gaze din Federaţia Rusă ar trebui să incite autorităţile de la toate nivelurile la un reviriment în ce priveşte economisirea energiei, domeniu în care există încă rezerve importante.
Expresia „economisirea energiei” nu are o reputaţie prea bună în România.
Ea poate aminti celor mai vârstnici de ultimul deceniu al dictaturii ceauşiste în care, aşa cum afirma o gluma de larga circulaţie în epocă, iarna în locuinţe temperatura cobora la zece grade, si anume patru în hol şi şase în dormitor… sau în care, în sălile de teatru sau de concerte, spectatorii stăteau cu paltoanele şi căciulile pe ei.
Nu de o asemenea „economisire” este vorba, ci de o valorificare raţională a potenţialului de reducere a cheltuielilor cu energia (provenită în bună parte din import) fără o scădere a confortului termic.
Astfel, se estimează că mai buna izolare a blocurilor construite în a doua jumătate a secolului trecut ar putea economisi până la 30 la sută din energia consumată actualmente, ceea ce este enorm. Mai buna izolare termica a clădirilor ar oferi şi prilejul unei ameliorări a aspectului faţadelor, care lasă acum mult de dorit.
Există un program naţional de reabilitare termică a blocurilor, numai că el se aplică într-un ritm de melc, după cum reamintea profesorul Aureliu Leca de la Politehnica bucureşteană, citat de cotidianul economic Bursa.
Ridicarea parametrilor de funcţionare a centralelor prin modernizarea tehnologiilor folosite poate reprezenta o altă sursă importantă de reducere a pierderilor. Pentru ca si aici pierderile sunt acum enorme, declara Petre Roman, fost prim ministru.
În sfârşit, se impune si eliminarea mai hotărâtă a pierderilor, acum considerabile, din reţeaua de transport a agentului termic.
Ca si retehnologizarea centralelor, realizarea unui asemenea obiectiv presupune investiţii substanţiale, care trebuie susţinute într-o formă sau alta de stat.
Din păcate, regretă profesorul Leca, autorităţile nu au învăţat nimic din precedentele situaţii de criză intervenite tot în miezul iernii.
Bine ar fi ca în anul care a început să putem consemna un reviriment.

Reclame

1 Response to “Multiplele beneficii ale economiei de energie”


  1. 1 teodor ianuarie 12, 2009 la 11:12

    Am citit cu atentie articolul. Desigur ca nu pot contesta adevarurile prezentate in el. Problema grava este ca noi, ma refer la intreaga natiune nu reusim, sau reusim in prea mica masura sa trecem de la abordarile reoretice la solutii practice. Ar fi un truism daca as incerca sa va reamintesc ca despre economisirea energiei, cercetarea in scopul descoperirii alternativelor, etc., se vorbeste din ’70. Si ce am facut? Mai nimic. Cat despre reabilitarea termica ce sa mai spun. Cred ca insasi abordarea initiala a fost gresita. Prouneam atunci, dar nu am fost bagat in seama, incurajarea initiativei si demersurilor individuale in acest scop. Cum anume? Foarte simplu. Cei care realizeaza cu efort propriu reabilitarea locuintei, sa poata deconta parte din cheltuieli. Cine ar fi avut de pierdut. Asa ca tot o parte din noi care am realizat asa ceva suntem pagubiti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,625 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: