Marea ecuaţie naţională

(1) „Avem o ţară, o datorie!” – aşa începe un cântec celebru pe care odinioară toţi băieţii fără pile îl învăţau pe la 20 de ani în prima săptămână de cătănie.
(2) „Avem o ţară; cum procedăm?” – se întreabă săptămânalul Academia Caţavencu într-una din rubrici.
„Avem o ţară în care fiecare face ce vrea şi scapă numai cine trebuie” – aşa sună problema, la care (1) s-ar putea constitui în ipoteză, iar (2) în concluzie.
Păi s-o luăm băbeşte şi să încercăm să aplicăm lema de căpătâi: Constituţia! Neah… Cum s-o aplicăm dacă habar n-avem ce prevede? Nici când s-a făcut referendum pentru adoptarea ei nu s-a prea bătut toba. Şi pentru ca demonstraţia să fie completă să facem şi o reducere la absurd: câţi dintre dumneavoastră aţi cumpărat de la librărie sau din alte surse o constituţie tipărită? Sau: aveţi idee cât costă broşurica?

Să încercăm altceva, poate regula de trei simplă – codul penal! Nici cu asta nu merge; de ce să respecţi legea dacă ea însăşi îţi permite s-o eludezi? Să dăm şi exemple ca să fie totul în ordine: gândiţi-vă câţi dubioşi au scăpat de acuzaţii datorită (din perspectiva lor, din a noastră ar fi din cauza) viciilor de procedură!
Ori să extragem rădăcină pătrată? Prea multe variabile. Şi durează prea mult. Aşa e cu anchetele. Mai ales că nu-nţeleg de ce le-au mai trebuit hoţilor şi AKM-uri odată ce-au pus mâna pe mitralieră de companie. Aaa, se vând mai repede. Mda…
În lipsă de alte teoreme viabile pentru rezolvarea problemei am să dau soluţia la ecuaţia stării naţiunii sub formă de părere. Una de rău: avem o ţară şi asta ne cam depăşeşte.

Costin Enache (OP)

Anunțuri

0 Responses to “Marea ecuaţie naţională”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,558 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: