Al naibii paşaport

Ce proteste, ce agitaţie pe marginea noului paşaport biometric. Că cică ar fi lucru dracului. Acum serios: există pe marginea lui în mare două probleme. Prima: documentul conţine amprentele digitale ale posesorului. Şi, nu-i aşa, doar infractorii se amprentează. Dar în România mult timp s-a făcut o examinare dactiloscopică şi pentru cei care solicitau cazierul judiciar pentru angajare. A doua: reticenţa faţă de tehnologia folosită, aşa-numita RFID. Despre ce vorbim? RFID înseamnă identificare prin radiofrecvenţă. Un cititor electronic intră în contact prin radio cu un chip sau tag, îl activează şi interpretează informaţia stocată şi codificată pe el. Până aici totul e simplu şi clar. Evident, problema e cine citeşte ce informaţia şi mai ales ce face cu ea. Există multe utilizări, să le spunem paşnice, ale tehnologiei. În multe ţări din lume, vinietele pentru autostradă conţin un asemenea cip. Când ai trecut de staţia de taxare, un cititor descarcă automat taxa de autostradă fără ca maşina să mai oprească. Se evită astfel cozile, ceea ce e bine. Deja în unele cluburi VIP din Spania sau Olanda clienţilor care sunt de acord li se implantează un microcip sub piele cu ajutorul cărora ei sunt identificaţi şi sumele datorate le sunt decontate automat. E util când umbli în costum de baie, fără acte şi portofel. Sigur, tehnologia arr două tăişuri. Cu un cuţit de bucătărie poţi să tranşezi şi un pui, şi un om. Pe baza informaţiei, compania de autostrăzi ştie pe unde circulă o maşină. Mişcarea prin club a unui client poate fi urmărită. Să zicem că asta nu e o problemă. Dar ce se întâmplă atunci când persoane neautorizate se folosesc de informaţie? Oricum, chiar dacă ne place sau nu, tehnologia RFID va intra tot mai mult în cotidianul nostru, până când n-o vom mai observa. Acum 13 ani ne uitam pe stradă şi ne miram că cineva vorbeşte la un telefon mobil. Acum avem cu toţii câte unul, mulţi chiar două, până şi ţâncii de grădiniţă umblă cu ele în buzunar. Mă întreb însă câţi ştiu că dacă ai echipamentul necesar poţi urmări mişcarea oamenilor doar pe baza telefoanelor mobile. Culmea, chiar dacă sunt închise

Anunțuri

3 Responses to “Al naibii paşaport”


 1. 1 Geo Februarie 8, 2009 la 16:20

  Lucrul dracului sau nu, e clar, suntem din ce in ce mai controlati! Cum lumea nu mai e „proasta” cum era o data, cum fiecare isi cunoaste drepturile si are vointe (care nu plac prea mult celor din tabara „puterii”)trebuieste pusa sub paza cumva! De fapt nu o sa mai existe viata intima, nu o sa mai existe respect, totul va disparea cu timpul! Deja o alta forma a sclavagismului s-a dezvoltat!!! Muncesti pe bani care-ti ajung numai sa te hranesti… Ma refer la clasa de mijloc si cea mai de jos! Banii ii dam tot celor care n-ii da! Nu avem incotro de cele mai multe ori! Dar cum toate informatiile se pot falsifica si totul cumpara, ce se va intampla daca o sa fie condamnat un nevinovat in locul altuia doar pe baza aprentei digitale??????? Tehnologia usureaza munca , dar in acelasi timp au disparut zeci de mii de locuri de munca, si in curand chiar oamenii insisi vor fi inlocuiti cu o masina care gandeste ca noi!!! Si daca e s-o luam si pe partea cu religia…. „omenirea o sa dispara din cauza oamenilor care avanseaza prea mult cu tehnologia”! Dreptul la exprimare e inca valabil, nu?

 2. 2 mihai Februarie 8, 2009 la 21:35

  desigur ca este o problema se constiinta primirea noilor acte,fapt care deranjaza pe langa aceasta „prezumtie de infractionalitate”,si a acestei parute experimentari a noilor metode de control social care se vor prectica…exista insa si o „portita buna”pentru noi cei „slabi in societate”,dar tari in evlavie si credinta,pe care ar trebui s-o verificam si s-o publicam cat putem:Ordinul Ministerului de Interne nr.1190 din 31 iulie 2001 care spune printre altele:”persoanele care refuza cartea de identitate din motive religioase primesc buletine de tip vechi…”Doamne ajuta!

 3. 3 romaniaimpreuna Februarie 9, 2009 la 04:19

  Păi da, la intern ţine, dar nu putem obliga nicio ţară din lume să accepte documente de călătorie învechite pe motive de libertate de credinţă. Sigur, putem merge în Europa doar cu buletinul, dar şi acela trebuie să fie de tip carte de identitate – cu cel vechi, păstrat din motive religioase, nu ieşim nici în Bulgaria.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

 • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: