Orientare în terenul politicii

Pe internet poţi să faci o multitudine de chestii simpatice. Pe lângă jocuri există de exemplu o sumedenie de teste pe care ţi le poţi face ca să afli cât de deştept eşti. Testele de IQ sunt cam demodate, mai ales că sunt în general produse de americani, obsedaţi să măsoare tot, şi nu se prea potrivesc cu ce ştim noi. Tot sărind în week-end din site în site şi căutând ceva de făcut, am dat de un test 100% românesc, dar care nu are de-a face cu inteligenţa – ci cu opţiunea politică. Siteul respectiv nu spune omului cu cine să voteze – ar fi şi culmea – dar îl ajută să se orienteze în stufosul şi complicatul peisaj politic românesc. Testul se găseşte la adresa busolapolitică.ro şi probabil că fix la orientare s-au gândit şi cei de la Institutul European pentru Democraţie Participativă – Qvorum şi de la firma RoWeb Development, care a realizat proiectul din punct de vedere tehnologic. Ca să cităm:

Busola politica se doreste a fi un instrument pe care publicul sa il utilizeze pentru a deslusi viata politica de dincolo de perdele de fum create de catre partidele politice pentru a-si ascunde actiunile.

Nu e nevoie de vreo înregistrare prealabilă; după ce se încarcă siteul, doritorii pot începe imediat testul, care constă dintr-un chestionar cu 20 de aserţiuni, vizitatorul fiind întrebt în ce măsură e de acord cu ele. Răspunsul poate fi ales de pe o scală cu cinci trepte, de la total de acord până la total împotrivă, dar este ponderat, în sensul că la fiecare aserţiune persoana testată este rugată să spună cât de importantă este respectiva problemă pentru ea. În final ţi se spune că te apropii mai mult de partidul X decât de celelalte. Desigur, testul nu e o invenţie mioritică, el a fost lansat pentru prima dată în Olanda, de unde a migrat încet-încet spre alte câteva state occidentale, dar şi la vecinii şi concurenţii noştri din sud, Bulgaria.

Reclame

0 Responses to “Orientare în terenul politicii”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,623 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: