Cică nişte metafizici

Da, nişte metafizici. Una dintre metehnele habitanţilor spaţiului care i-a zămislit de-a lungul timpului pe cei trei ciobănaşi mioritici, pe Bucur şi urmaşii lui mondeni, pe Gigi Paladinul, pe Geta BioEnergeta şi Mugurel cu Pieptul de Oţel, este aceea că nu ştiu să-şi îngrijească valorile.
Valori de care, să fim înţeleşi din capul locului, nu ducem lipsă. Ba dimpotrivă. Şi în toate domeniile. Tot pe la noi pare a se fi inventat şi conceptul de „halan-dala”, adică „mereu pe dos”.
Uneori, nu-i băgăm deloc în seamă pe cei care merită, iar alteori exagerăm ridicând glorioase statui neamului şi fruntaşilor lui.
Cel mai grav caz este însă acela în care beneficiarul acceptă osanalele de parcă nu ar avea de ales. De când cu tehnologia însă, decizia e la un click distanţă. Dar: cei în cauză MIMEAZĂ că nu ştiu ce au pe site sau blog şi se fac că plouă în veveve.
Este şi cazul lui Dan Puric, actor şi om de cultură recunoscut, care mai nou s-a orientat şi spre siteosferă. Pe danpuric.ro, vizitatorii vor găsi câteva caracterizări ale artistului, recomandate în special celor care sunt familiarizaţi cu metaforele Ţopesciene de pe vremuri. Ce spune, de pildă, profesorul Gheorghe Ceauşu:

Siluetă pregnantă şi voce singulară în care se contopesc omul, artistul, gânditorul şi cetăţeanul, Dan Puric este, la urma urmei, o conştiinţă înaltă a vremii noastre. Cu o energie neistovită, mânat de o vocaţie dominatoare, el creează incontinent, distribuindu-se în arta teatrului, în arta pedagogiei teatrale, în arta retoricii verbale şi aceea a omului public, gratificându-le cu excelenţă, dar fără să se împartă.
Crede nezdruncinat în puterea germinativă a spiritualităţii noastre româneşti de tip răsăritean şi în dăinuirea sa valorică demnă, angajată în dialogul cu alte viziuni asupra lumii şi deplânge precaritatea ei de azi, produsă de o istorie inumană.

Puric. Dan Puric. Sau, altfel spus, supra-omul unor timpuri tulburi, în care stă pitită în stare de v-aţi ascuns-elea Forţa. Dar nu cea din Star Wars, ci astălaltă, de tip răsăritean.
Domnilor, am priceput că omul are talent. Dar să nu uităm că au apărut deja telefoanele mobile, robotul-servitor şi alte drăcovenii. Aşa că, vrem nu vrem, ne adaptăm. Iar limbajul de la Gelu, Glad şi Menumorut – pardon – Ion Neculce şi Cristian Ţopescu, a cam apus.
Un pic mai multă NE-preţiozitate n-ar strica. La urma urmei, un site e făcut şi pentru cei care încă citesc Poveştile Nemuritoare din tabloidele româneşti, nu?

Tot la capitolul Metafizici, dar de data asta fără limbaj de diamant, îl plasez astăzi şi pe Leonard, de la Cassa Locco. Nu ştiu dacă vă mai amintiţi de această pseudo-gaşcă de cântăreţi, aşă că, pentru a fi sigur, precizez că ei sunt băieţii care rosteau pe negativ „Pe mine mă cheamă Sorel. Sunt Făt-Frumos şi am Capul Chel.”
Ei bine, s-ar zice că Sorel şi ai lui au mai evoluat, încumetându-se chiar să încerce marea cu blogu’. Marea de cugetări, vezi bine.
Sub titlul „2009 Incotro? by Leonard„, cititorilor li se îndruga cum un taximetrist şi o vânzătoare de chioşc l-au recunoscut pe marele muzician şi cum, exact ca în filmele bune, s-a stârnit o interacţiune verbală cu menirea de a dezbate calitatea programelor din audio-vizual. Na c-am zis-o! O zice şi Sorel: aka Leonard, în concluzie:

Mă opresc aici conştient că scrierea mea nu va schimba nici măcar 0,00001% din populaţia României, nici pe femeia de la chioşc si nici pe taximetrist. Însă poate Tu şi Tu o să reuşeşti asta gândind pozitiv, muncind mai mult şi mai bine, schimbând lucrurile încet dar Sigur.

Domnule Leonard, ce tot îndrugi acolo? Tu şi Tu o să reuşeşti gândind pozitiv???
Deh: la lupul moralist şi Puricele lăudat să nu te duci cu mouse-ul!

Reclame

0 Responses to “Cică nişte metafizici”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,623 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: