In the name of love

România nu e nicidecum o ţară mică; ba chiar dacă ne uităm puţin de jur împrejur putem spune că stăm bine – din punct de vedere teritorial! Ăsta a fost de altfel un atu când a venit vorba de surpinzătoarea noastră intrare în UE. Surprinzătoare, pentru că, după cum se observă cu ochiul liber, la doi ani de la aderare diferenţa dintre pieţele occidentale şi cea de la noi e uriaşă. În România sectorul privat este încă mult prea dependent de stat, banii încă sunt concentraţi în mâinile unui număr mic de indivizi – mulţi dintre ei adevărate animale de pradă politico-economică – iar ţuica de prună, brânza de oaie şi covrigul de Buzău n-au cum să devină branduri de ţară!
Problema însă nu e de context, ci de voinţă…
Diferenţa fundamentală este că la ei cei avuţi îi ţin în frâu pe cei mulţi prin intermediul divertismentului şi al bucatelor – vorba aia, „pâine şi circ”, în timp ce la noi cei fără putere se supun de bunăvoie, poate că merităm să avem o sută şi mai bine de taxe de plătit, mai multe decât oricare dintre aşa numiţii fraţi de uniune. Taxe pe care mai şi stăm cuminţi la cozi să le plătim. Nu vă ascund că mă străduiesc să-mi amintesc cât de des pot – şi cum se apropie primăvara, îmi tot găsesc prilejul – de unicul sentiment care nu suportă fluctuaţii şi corecţii, independent de regimuri, tranziţii sau crize: dragostea. Pe-asta n-a dovedit-o încă nimeni! În numele ei poate restaurăm o scară de valori lovită de prea multă vreme de intemperii care mai de care mai socialo-democrate, democrato-liberale, liberalo pur şi simplu, ţărăniste, populiste şi extrem de corozive, poate facem distincţia între lege şi tocmeală, poate că cine se scoală de dimineaţă n-o să mai cadă singur în ea …poate vine primăvara! În numele dragostei!

Costin Enache

Anunțuri

1 Response to “In the name of love”


  1. 1 octavian Februarie 20, 2009 la 01:59

    cel mai sensibil articol pe care l am citit . Merită încununat cu pulbere de stele


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: