Apropos foto…

…mi s-a mai aprins un beculeţ. Vorbind de serviciile de stocare de fotografii pe internet, am spus că există limitări – un gigabyte de spaţiu, 100 de megabytes limită de încărcare, 25 de gigabytes limită de accesare. De ce nu şi o limită a numărului de fotografii? Păi e clar:
fotografiile nu au o dimensiune standard măsurată în kilo- sau megabytes. Chiar şi fotografiile făcute pe acelaşi aparat, cu aceleaşi setări şi de aceleaşi dimensiuni geometrice pot varia în ceea ce priveşte cantitatea de informaţie. Pentru că dimensiunea informatică depinde de culori, de lumină, de focalizare şi de alte câteva elemente, individuale pentru fiecare fotografie în parte. E important de reţinut că o fotografie digitală va fi cu atât mai mare, cu cât rezoluţia ei este mai mare. Problema este că mulţi oameni nici nu mai umblă la setările camerei digitale şi le păstrează la rezoluţia maximă din fabrică. La o cameră de 8 megapixeli asta înseamnă că va produce fotografii cu o dimensiune de 3504 x 2336 pixeli sau ceva între 3,5-5 MB. Dacă vrei să tipăreşti imaginea, nu e o problemă – cu cât mai multă informaţie, cu atât mai bine, pentru că imprimanta exact asta îţi doreşte. Dar dacă vrei să te uiţi la o fotografie doar pe calculator, şi cei mai mulţi oameni chiar asta vor, atunci asemenea dimensiuni sunt inutile – un ecran mediu de calculator are 1024 x 768 pixeli, deci fotografia ar putea fi lejer de trei ori mai mică şi va putea cuprinde tot ecranul de calculator. Camera poate fi setată să facă fotografii la dimensiuni mai mici, ceea ce duce la economie de spaţiu pe cardul de memorie şi la un consum redus din resursele limitate de pe serviciile de photosharing.

Reclame

0 Responses to “Apropos foto…”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89.825 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: