Trei brazi. Nu, pe bune, chiar trei.

Cu excepţia Făgăraşului, unde la Bâlea Lac serbările zăpezii se-ntind până prin iunie, peste tot la munte sezonul de schi se comprimă în două-trei luni din lipsă de intemperii – unde sunt zăpezile de altădată n-ar mai şti să răspundă nici Villon. Noroc că la munte, cu schi – fără schi, se zice că e sezon tot anul. Şi-atunci, de când s-au dat pădurile înapoi, investitorii le-au tăiat şi le-au făcut vile, viluţe, hoteluri şi restaurante pe aceelaşi amplasament. De unde acum 15 ani din Predeal pân’ la Trei Brazi mergeai numai prin pădure, acum de jos până sus dacă mai sunt trei brazi!
De la trei la cinci, stelele verzi pe care le vezi când lecturezi listele de preţuri (nu contează la ce – cazare, masă, agrement) nu te-ajută nicicum să scapi de cotidian; că de-aia chipurile te duci la munte în week-end ori concediu – ca să „respiri aer curat“! Aceeaşi manelişti cu 4×4 şi boxe 4×100, aceleaşi mutre acre la recepţie, la bar (ba chiar şi la bară!) sau la masă şi aceleaşi noxe ca-n orice oraş cu trafic care se respectă. Apropo de masă, dac-o găseşti liberă, îţi trebuie răbdare de fier până te bagă cineva în seamă şi inspiraţie cu duiumul ca să alegi ceva decent şi săţios. (Nepreţuitele fileuri de crocodil, steakurile de struţ, sau doamne-iartă-mă ce-o mai fi printre icre de mistreţ, aripe de urs şi solzi de căprioară, ocupând mai bine de trei sferturi din meniu – proporţie de altfel corectă între oferta cu ştaif şi cererea ultra-snobistă.)
Bag seama că muntele nu mai înseamnă sănătate curată ci atmosferă de cămin cultural şi dezmăţ pe bani mulţi. Sau o fi doar de sezon?! Păi nu vine ea primăvara şi-i lasă fără zăpadă?!

Costin Enache

Reclame

0 Responses to “Trei brazi. Nu, pe bune, chiar trei.”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,625 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: