Drivere de SATA pentru Windows XP

N-am mai discutat de mult de Windows, pentru că nu am mai avut de ce: Windows 7 e pe ţeavă, Windows Vista e pe ducă, XPul nostru cel de toate zilele la fel. Viaţa însă, viaţa ne obligă: Windows XP rămâne unul din produsele cele mai stabile. Evident, dacă poţi să-l instalezi. Şi nu spun asta degeaba: în ultimul timp mai toate computerele vin dotate cu harddiskuri de tip SATA. Nu intru în detalii legate de tehnologia de harddiskuri, pentru că ar fi prea complicat. Am amintit de ele pentru că Windows XP, altfel decât Vista, nu are driverele, adică softul necesar de suport, pentru aceste harduri. Altfel spus, îşi ia omul un computer cu hard SATA şi fără sistem de operare, introduce discul de instalare al Windows XP, pe care a dat bani frumoşi şi – nimic. Njet, nada, zero. Omul nostru are acum două posibilităţi – ori îşi cumpără şi Vista, dar la cât costă se sparie gândul. Sau apelează la un truc: introduce driverele pe CD-ul de instalare. Mai întâi, omul descarcă driverele de SATA de pe siteul firme producătoare a hardului şi le salvează pe computer. Apoi descarcă un program care se cheamă nlite. Cu acel program introduce pe imaginea discului original Windows XP driverele descărcate înainte şi crează practic o nouă imagine, pe care o arde apoi pe un CD, de pe care instalarea merge fără probleme. Procedeul se cheamă în limbaj de specialitate slipstreaming. Dacă nu vă pricepeţi absolut deloc la materia asta, poate că cel mai bine ar fi să cumpăraţi un computer cu Windows preinstalat. Mie mi se pare însă că Vista nu aduce îmbunătăţiri decât la nivel optic şi nu cred că merită să irosim resurse importante de memorie şi frecvenţă de procesor doar pentru atât. XP e stabil şi consumă evident mai puţin.

Anunțuri

4 Responses to “Drivere de SATA pentru Windows XP”


 1. 1 Alex Burda Aprilie 2, 2009 la 13:18

  Vista este mult, mult, mult mai stabil decât XP pentru că are capacitatea de a închide o aplicație care pică fără să pice și el. XP nu poate face asta și pică… :)

 2. 2 romaniaimpreuna Aprilie 3, 2009 la 09:36

  Tot ce se poate. Dar din câte ştiu eu, există posibilitatea să „omori” o aplicaţie care a crashuit, prin task manager sau alte programe alternative, ca process explorer. Chiar şi dacă nu ar fi aşa, e o chestie de echilibru şi proporţionalitate – dacă e mai stabil dar consumă mai multe resurse, Vista va avea probleme. Ca să nu mai spunem că încă se mai plânge lumea de probleme de compatibilitate.

 3. 3 Dragos Aprilie 3, 2009 la 17:51

  Buna intentia de a mai da cate un hint pentru viitorul XP-ului.
  Am o intrebare: se pot arde driverele pe cd-ul original XP si daca da atunci de ce sa mai copiem inca o data pe alt cd??
  Multumesc!
  Poate pe viitor mai dati cateva hinturi despre cum am putea speed-up XP-ul , auzisem de niste chestii pe care le stergi de prin computer management si Xp se incarca mai repede dar nu mai stiu unde si ce!!!

 4. 4 romaniaimpreuna Aprilie 3, 2009 la 19:39

  Păi tocmai că nu poţi să bagi driverele pe CDul original, că ăla are sesiunea închisă, if u c what I mean… de-aia trebuie să refaci imaginea de tip .iso şi s-o treci pe un nou CD. Se poate şi pe un stick de memorie, dar e mai complicat. Despre cum se poate speedui XPul chiar am să fac ceva în curând, aşa că…urechile ciulite sau mai daţi pe blog.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

 • 89,556 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: