Certuri pe bloguri IT

Faptul că bloggerii sunt o specie certăreaţă e deja un loc comun. Dar atunci când în spatele unui blogger se află o companie, cearta devine cu atât mai interesantă. Cearta din blogosfera IT a început când Brandon LeBlanc, un blogger al Microsoft, a scris pe blogul Windows Experience că utilizatorii de netbookuri, adică de laptopuri ultraportabile destinate în special navigatului pe internet, preferă Windows ca sistem de operare preinstalat în detrimentul Linux. Argumentul lui? Atât compania MSI cât şi firma Canonical, care promovează distribuţia comercială a Ubuntu Linux ar fi declarat că rata de returnare a netbookurilor cu Linux preinstalat e de patru ori mai ridicată decât cea a aparetelor cu Windows. De se întâmplă aşa? Oamenii vor experienţa Windows pe care o au de la suratele mai mari ale netbookurilor. Iar când constată că Linux nu le-o poate oferi, pur şi simplu returnează obiectul din cauza frustrării. În Marea Britanie Carphone Warehouse a renunţat la nebookurile bazate pe Linux, mai spune Le Blanc, care adaugă că utilizatorii vor să conecteze un echipament şi acesta să funcţioneze. Chris Kenyon de la Canonical a răspuns înţepat că şi Linux poate aşa ceva – şi fără instalarea de softuri care trebuie descărcat de pe siteuri dubioase sau luat de pe CD-uri ale producătorului. Problema returnărilor nu ar ţine de Linux, zice Kenyon, ci de calitatea echipamentelor. Când netbookurile sunt bine executate, ratele de returnare sunt similare cu cele ale produselor cu Windows preinstalat. Ultimul argument în favoarea Linux ar fi preţul, de pe urma căruia ar beneficia, culmea, şi utilizatorii de Windows – datorită Linux şi preţurile la computerele echipate cu Windows ar fi scăzut foarte mult.

Reclame

2 Responses to “Certuri pe bloguri IT”


 1. 1 emil3d aprilie 23, 2009 la 19:02

  Microsoft nici măcar nu a fost invitat pe piața netbook-urilor inițial. S-a cam băgat ca musca în lapte, dându-și seama după lansarea lui EEPC că e un sector de unde mai poate câștiga niște bănuți.
  Faza cu experiența e un mare bullshit pe care M$ îl promovează în draci din disperare. Se cam simt amenințați în primul rând de ideea că software-ul poate să fie bun și dacă nu e comercial. De fiecare dată când au ocazia atacă comunitatea de software liber cu tot felul de acuze și insulte, mai mult sau mai puțin puerile.

  Chiar nu știu dacă un utilizator normal al acestor dispozitive chiar are nevoie de Windows din moment ce poate face exact același lucru și pe Linux.
  Toate modem-urile 3g/HSDPA(cel puțin cele vândute în România de Orange/Vodafone/Zapp) funcționează în linux foarte bine.
  Wireless-ul deasemenea, de celelalte drivere nu se mai pune problema, să nu mai vorbim de războiul browserelor demult câștigat de Mozilla.
  Am întâlnit o singură dată, un motiv adevărat pentru care utilizatorul a ales Windows în detrimentul Linux, era vorba de o aplicație de Internet Banking, a unei bănci destul de importante și care nu funcționa decât din Internet Explorer, din Windows folosind un set de certificate digitale și un set de ActiveX-uri care nu funcționau nici măcar din Firefox-ul pe Windows.

 2. 2 romaniaimpreuna aprilie 24, 2009 la 19:29

  Confirm faza cu internet bankingul. Unele bănci au aplicaţii care nu merg DECÂT pe Internet Explorer, ceea ce mi se pare o mare porcărie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

 • 90.041 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: