Uuups, Tudore…

Pe Tudor Chirilă îl cunoaşte aproape toată lumea. Cei ce nu l-au cunoscut în perioada în care încă mai făcea muzică, acum îl cunosc prin prisma fostei sale relaţii cu Andreea Raicu sau a presei de scandal care a mediatizat această poveste. Mai nou Tudor Chirilă a devenit idolul adolescenţilor cărora li se şi adresează în mod direct pe blog.

Conform barometrului blogosferei româneşti, zelist.ro, blogul lui Chirilă, intitulat Bed For Love, se află pe locul 4 ca popularitate. Patetica lui “Scrisoare către liceeni” a făcut repede ocolul blogosferei, fiind preluată de diverşi bloggeri şi chiar de unele cotidiene. Luaţi aminte:

Nu fumaţi iarbă şi nu vă daţi în cap cu alcool, cu orice preţ. O să le daţi apă la moară inculţilor şi hoţilor de la putere. Le va fi mai simplu să vă catalogheze drept o generaţie de distruşi, iar banii destinaţi salvării voastre, îi vor fura. E timp şi pentru iarbă, e timp şi pentru tequilla.

Asta o spune probabil din experienţă, pentru că sunt cunoscute excesele sale bahice şi nu numai. Un alt exemplu:

Citiţi. Citiţi mult. Citiţi tot ce vă pică în mână. Nu-i mai ascultaţi doar pe profesori. Citiţi orice, fără discernământ. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, căutaţi-vă între voi. Vedeţi care citiţi aceleaşi lucruri şi inhăitaţi-vă. Numai în haită de oameni destepţi o să reuşiţi.

Deci recunoaşte cât de important e cititul, dar s-a gândit că ar fi bine să pună aceasta scrisoare pe blog şi in variantă audio, pentru cei care nu au chef să citească. Inteligent, foarte inteligent.
Sigur, intenţiile sunt lăudabile, numai că mă cam îndoiesc că personajul care a scris aceste rânduri are calitatea morală de a da aceste sfaturi tinerei generaţii.
Este evident că Tudor se crede un guru al adolescenţilor, iar aceştia pentru dumnealui sunt niste oiţe rătăcite care au nevoie de îndrumarea unui păstor. În acest context el iniţiază primul turneu de mentorship al unui (autointitulat) lider de generaţie în liceele din Bucureşti, „Chirilă în licee”.

Dar, cum era de aşteptat, această scrisoare a stârnit pe bloguri şi nenumărate reacţii critice la adresa ei. Poate că cea mai vehementă reactie la adresa lui Tudor Chirilă a avut-o Radu, adică propietarul blogului Pitici Gratis.

Radu i-a răspuns “Salvatorului Chirilă” în stilul său acid şi ironic. Citez:

Băi Tudore, şi io dacă mă duc la un grup de fetiţe de 15-16 ani şi încep să vorbesc, o să mă creadă cel mai artistic intelectual şi cel mai intelectual artist din ţară, dar, spre diferenţă de tine, io n-o să mă gudur la chestia asta pentru că ştiu că n-are legătură cu mine. Evident, lista “Tolstoi, Dostoievski, Război şi Pace, Ana Karenina, Balzac, Stendhal” trebuie memorată ca o poezie.
Mutu ştie şi el secretul. Şi merge bine la adolescente, că ălea te cred cult dacă ai auzit de Oscar Wilde; nu trebuie să-l fi şi citit.

E incredibil cum un om poate să vorbească aşa de mult şi în acelaşi timp să nu spună nimic. Totuşi, care este mesajul lui Tudor Chirilă? “AM NEVOIE DE ATENŢIE!” pare să fie rugămintea. Dar Chirilă NU are autoritatea morală să ţină lecţii de viaţă. Chirilă NU este nici Che Guevarra. Chirilă NU este nicidecum un model. Nici măcar foto.

Claudiu Baciu

Anunțuri

2 Responses to “Uuups, Tudore…”


  1. 1 Anonim Mai 28, 2009 la 13:24

    Asa stiti voi sa ii criticati pe cei care doresc sa dea cateva sfaturi bune urmatoarelor generatii.
    Tudor Chirila a scris acea scrisoare tocmai pentru ca adolescentii sa nu repete greselile pe care le-a facut el si altii de varsta lui. Intr-adevar, poate nu are un trecut demn de laudat, dar prin ceea ce scrie vrea sa exprime ceva, si anume ca Romania va ajunge o tara democrata doar prin noile generatii, si nu prin cei de dinainte de ’89, care sunt indoctrinati cu principii comuniste.
    Nu mai plecati urechea la criticile picilor care de-abia au deschis ochii in lumea asta, cereti parerea celor adolescentilor si nu a pre-adolescentilor. Generatia 16-20 de ani este cea careia i se adreseaza Tudor Chirila in acea scrisore si doar ei va pot spune daca acele sfaturi sunt bune de urmat sau nu.


  1. 1 third position » Papa Benedict al XVI-lea ajunge, luni, in Tara Sfanta Trackback pe Iunie 6, 2009 la 21:50

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,558 vizitatori
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: