G-bay

Cu doar şase voturi împotrivă – deci nu aşa, oricum – Senatul american a aprobat un amendament care prevede nu numai blocarea fondurilor suplimentare destinate închiderii închisorii Guantanamo Bay şi mutarea deţinuţilor pe teritoriu american, ci şi precizarea că niciun alt cent nu va fi redirecţionat în acest scop! Încă de la începutul anului, la doar două zile de la preluarea funcţiei de preşedinte, Barack Obama a semnat ordinul prin care promitea să închidă în decurs de un an celebrul şi controversatul centru de detenţie de la Guantanamo, unde multi detinuti au fost incarcerati pentru ani de zile fără să fie judecaţi. În plus a cerut expres secretarului Apărării să se asigure că prizonierii sunt trataţi corespunzător!
Asta însă nu a liniştit organizatiile pentru apărarea drepturilor omului, care – deşi n-au mai apărut fotografii din seria „poză la minut cu un deţinut” – au se pare alte motive să acuze în continuare Statele Unite că inchisoarea nu respectă standardele legale minime.
Aşa că – oarecum între ciocan şi nicovală – Senatul s-a spălat pe mâini cu amendamentul cu pricina, pe principiul „eh, atunci mai vedem noi cum o-nchidem”.
N-am intrat în viaţa mea într-o închisoare, aşa că n-aş putea să vă precizez care sunt standardele-astea minime… Pot doar să vă spun că teoretic în momentul în care cineva intră la zdup cam decade din drepturile de cetăţean. La închisoare există drepturile deţinutului; şi sunt convins că sunt cumva sub standardul drepturilor unui om liber, de altfel e normal să fie aşa… Da’ care o fi minimul? La Guantanamo se pare că se va înregistra unul istoric: deţinuţii vor fi mutaţi în interiorul Statelor Unite şi trataţi în tot timpul ăsta după standardele armatei. Şi-n armată nu-i ca la-nchisoare (unde-ţi place, nu-ţi place, n-ai ce-i face); în armată rezistă numai cei puternici…

Costin Enache

Reclame

0 Responses to “G-bay”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89,625 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: