Imagini de pe net

Cine a căutat vreodată imagini pe care să le poată folosi pe site sau blog s-a confruntat probabil cu o dilema morală: e legal sau nu?
Furtul imaginilor pe internet e atât de prezent în viaţa de zi cu zi încât aproape că trece neobservat. Dar chiar şi aşa tot de un delict vorbim, cu diverse nuanţe. Una este să iei o fotografie, să o publici şi să aminteşti sursa. Alta să nu spui de unde ai luat-o. Una e să descarci o poză pentru un blog personal, alta pentru o utilizare comercială. Posibil e evident şi furtul imaginii pentru o prelucrare ulterioară, în scop personal sau într-unulo comercial. Pentru că mulţi căutau pozele respective cu motorul special Google Images, compania s-a gândit să protejeze oarecum proprietarii. Nu e o formă cine ştie ce de eficientă, dar pentru cei care vor să fie oneşti e OK. După lansarea Google Images utilizatorii trebuie doar să meargă la căutarea avansată şi să introducă acolo opţiunea lor de filtrare a căutării: reutilizare, reutilizare comercială, reutilizare cu modidicări sau reutilizare comercială cu modificări. Ştiind că nici proprietarii nu etichetează întotdeauna imaginile, Google recomandă ca doritorii să ia legătura cu cei care deţin drepturile – nici asta nu e însă întotdeauna foarte uşor de aflat. Aşa că cei care doresc să folosească imagini din internet sunt cel mai bine sfătuiţi să folosească siteuri specializate, unde licenţa de refolosire e clar precizată – siteuri precum sxc.hu, creativecommons.org, artistserver.com, archive.org sau chiar flickr.

Reclame

0 Responses to “Imagini de pe net”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s




Abonaţi-vă:

Dicţionar dă espresii marfă

Expresiile gen „dă şi mie cheile după masă” sau „păpuşe, împrumută şi mie o sacoşe” au evoluat în timp într-un dialect de cartier, eminamente urban şi în special regăţean. Alex Olaru adună consecvent mostre şi râde de ele aici

Susţinem:

RSS Porţia de matinal

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

  • 89.991 vizitatori
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: